top of page
  • Foto van schrijverJJ

Cherub

Creëren heeft een geheel eigen dynamiek naast redeneren. Uit oude materialen van de panden die Stadsherstel in hun bezit hebben, kwamen uit mijn handen twee cherubs te voorschijn. Dit verraste mij. Twee cherubs als resultaat van een kunstopdracht voor Stadsherstel voor Buro in hout.



Ik ben opgegroeid in de Protestantse kerk en daar is bij mij als kind een angst voor beelden ontstaan. Beelden zijn de woonplek van duistere machten of van een verwaterd geloof als het Katholicisme. "Blijf daar vandaan!", leerde ik en probeerde ik. Beelddenker en beeldmaker, wat heb ik mezelf ingeperkt door deze kijk. Beelden spreken. Voor mijn vallen hieronder niet alleen de drie dimensionale beelden, maar ook schilderijen, foto's, films en verhalen. Literatuur en mythologie, de oude verhalen van religies. Allemaal beelden uitgehouwen in taal. Beelden spreken en vertellen over wie wij als mens zijn en onze plek in de wereld en het universum. Een bijzonder relevante dynamiek in deze tijd waar de starre rede regeert. Met alleen redeneren kom je vast te zitten en zet je andere mensen vast. Het engels woord hiervoor is lock down.


De Japanse mythologie kent Obake's. Letterlijk betekent dat 'ding dat verandert'. In januari heb ik een serie Obake's gemaakt welke te zien waren bij RAAM 55. Elke nacht was er een andere Obake te zien aan het Westeinde. Japanners gebruiken het woord Obake onder andere voor het benoemen van spoken. Een ding dat dwaalt, die je denkt te zien en opeens iets anders lijkt te zijn. Angst in vorm gereflecteerd.


In 2016 ging ik als timmerman aan de slag in de bouw. Regelmatig zag ik dingen in de noesten van hout, of in de houding van een stuk isolatiemateriaal wat uit het raggelwerk hing. Objecten en ruimtes ervoer ik als bezield en probeerde ik te duiden. De kunstenaar in mij werd wakker op de bouwpunt. Alle oude religies kennen het aspect van bezieling van objecten en de omgeving, het leven dat door alles heen stroomt en de mens als zoekend wezen. Nieuwsgierig en met ontzag ons probeerden we ons te verhouden tot de omgeving, de wereld en het universum. In ontzag huist respect en is bestaat ook ruimte voor angst. De oude religies brachten dit in beeld en daardoor kreeg het een gezicht. De Obake uit Japan is hier een mooi bijvoorbeeld van.


Anno 2022 hebben wij nog steeds een spirituele inborst. Met de huidige wetenschap en efficiëntie op alle werkvloeren onderkennen we dit onvoldoende. Maar het ontzag huist in ons en angst blijft een onzichtbare drijfveer achter ons denken en beslissen, achter ons sturen en besturen. Laat beelden durven spreken en durf te kijken.



Cherub december 2021

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Abaci

bottom of page