top of page
  • Foto van schrijverJJ

Stadsvuur

Bijgewerkt op: 9 jun.

Vlammen. Blote voeten in de modder, dansend om het kampvuur. Na een dag zweten op het land, samen bij de vuurplaats. De mens die leeft onder de maan en de sterren, verbonden met de aarde.

Dit perspectief wordt ingenomen in het gedicht Four quartets*. De zin "They were dancing around the bonfire" komt uit dit gedicht en is het begin van het kunstproject Stadsvuur. Met het project ben ik opzoek naar verbondenheid in de stad. Verbinding met de natuur en met elkaar. Ik volg de maancyclus van 29 nachten** om bij elke maanstand een kunstwerk te maken. Mijn kwast is het kampvuur. Het materiaal komt uit de straten van de stad. Overdag ga ik hout sprokkelen, een pallet naast de flat of een balk uit een container. 's Avonds zoek ik de beschutting van een tuin en ontsteek het vuur.


De stad. Enerzijds deinen op de dynamiek van de straten, meestromen in de anonimiteit. En anderzijds de behoefte aan gemeenschap en staan in de ruimte onder de sterrennacht. Herken je deze paradox?


Zou jij, of jullie, samen met mij een avond willen werken aan een nieuw kunstwerk? Dit is een uitnodiging om samen aan de slag te gaan met vuur en drie vragen bij de vlammen. Vragen over de stad, natuur en verbinden. Doe je mee met 'Dance around the bonfire'? ***


De 29 panelen die ontstaan worden op een bijzondere locatie in Den Haag tentoongesteld. De 29 vuren leveren verhalen, perspectieven en ervaringen over de stad en natuur die ik opschrijf in mijn moon journal. Dit is informatie en inspiratie voor het vervolg 'Meeuw'.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over 'Dance around the bonfire', laat het me weten per mail, dan neem ik snel contact op. Het is ook mogelijk om de reeds gecreëerde panelen te bekijken in mijn atelier aan de Breedstraat.


Groet!

Johan, Buro in hout* Four quartets is een gedicht van T.S. Eliot. Het gedicht bestaat uit vier losse delen, Burnt Norton, East Coker, The dry salvages en Little Giding. In 1943 werd het als een geheel gepubliceerd. Een prachtig en intrigerend gedicht waarin Eliot verschillende perspectieven inneemt als hij kijkt naar de mens en de wereld. Op afstand en heel nabij, in het oneindig en in het nu. De zin 'they were dancing around the bonfire' komt uit het tweede quartet 'East Coker'.

** Ik ben niet elke nacht op pad, ik verdeel de cyclus over meerdere maanden. Samen plannen we een avond van de maancyclus waaronder nog een vuur kan worden ontstoken. Een cyclus bestaat uit 29,5 nachten.

***Dansen doen de vlammen al, dus dat wordt niet verwacht.vonk sprokkelen 5/29

202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Raam 55

Kommentare


bottom of page