top of page
  • Foto van schrijverJJ

ianua

‘Voel en schreeuw het uit!’ In de brievenbus van mijn atelier zit een nieuwjaarskaart met daarop deze kreet voor 2022. Het is maandag 3 januari en ik ga verder aan de slag met het in de grondverf zetten van de deur die ik heb getimmerd. Een kopie van een oude deur. Op de voorkant van de nieuwjaarskaart staat die oude deur. Op de achterkant de nieuwe deur.

Beide deuren staan nog naast elkaar tegen de werkbank. Christiaan was oudejaarsdag langsgekomen om een foto te maken van de nieuwe deur. Zijn vader, slecht ter been, was nieuwsgierig naar de vordering van het werk. Christiaan is docent en blijkt het afgelopen jaar mijn dochter latijn te hebben gegeven. Hij vertelde dat ‘ianua’ bij de Romeinen het woord was voor deur. Dit komt van Ianus, de Romeinse god met twee gezichten, van het oude en het nieuwe en van het sluiten en openen. De god die je toelaat in het dodenrijk.


De straat net om de hoek bij Buro in hout staan twee gewezen pakhuizen. Het ene was het atelier van Anton Corbijn en het andere het atelier van Christiaans ouders die daar als kunstenaars werkten. Samen met zijn vader heeft hij het pand gerenoveerd. Zoals vaker bij pakhuizen zit er in de voorgevel op de eerste etage een buitendeur. Deze oude deur heeft zijn vader in een ver verleden getimmerd. Mij is gevraagd om naast het restaureren van de kozijnen de oude deur na te maken.


Twee straten verder aan het Westeinde ben ik de stoepgalerie RAAM 55 begonnen. Een initiatief van Buro in hout in samenwerking met Staedion woningbouw. Een kort reflectie moment als je langsfietst of druist door de straten van Den Haag. Een expositieruimte voor kunstenaars en ambachtslieden uit de wijk Kortenbos. Ruimte om werk te tonen. Een schilderij, een stoel, een torso of een deur. Ik vraag me af “Wanneer wordt werk kunst?”.


Twee straten de andere kant op wonen meneer de Regt en mevrouw Verhey, de ouders van Christiaan. Paul en Wil zijn al heel hun leven actief als beeldend kunstenaar.* Haagse constructivisten, al plaatsen zij zelf hun werk niet in een specifieke stroming. Materiaal, roestvrij staal, klei, hout, cortenstaal en alle mogelijkheden die uit het materiaal ontstaan. De eigenschappen die je leert kennen door ermee te werken, de ervaring die je opbouwt door de vele uren arbeid. De vormen die ontstaan en hun onderlinge spanning, de structuur en textuur. “Materiaal en het handwerk, daar draait het allemaal om.” Boven Pauls rechter schouder staat Rilke over Rodin mee te luisteren tussen de andere boeken. Wil schenkt een tweede kop koffie in. “Geef mij een stuk klei en ik maak iets.” Pauls ogen stralen van vreugde, oprechte blijdschap dat te kunnen en terug te kijken op vele uren materiaal. Ik heb een vraag "Meneer de Regt wilt u de oude deur die u heeft gemaakt signeren als uw werk?'‘ianua’ is een beeldend werk van Johan in hout in samenwerking met Paul de Regt. Nu te zien bij stoepgalerie RAAM 55. De nieuwe deur is geïnstalleerd aan de Bakkerstraat.* Op www.bkdh.nl staan de werken van Paul de Regt en Wil Verhey die je in Den Haag kan tegenkomen.


ⴕ 20 december jongstleden is thuis in het bijzijn van zijn gezin Paul de Regt overleden.229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page