top of page
  • Foto van schrijverJJ

Laat ons bomen maken

Bijgewerkt op: 19 mei 2022

Odin en zijn twee broers Ve en Villi liepen langs de kustlijn. Op het strand lagen twee oude aangespoelde boomstammen. Een stam van een Es en de ander een Iep. Odin richtte de twee stammen op en blies hun de adem in. Ve gaf ze een warmbloedend hart en een helder verstand. Villi gaf ze oren om te horen en ogen om te zien. Zo ontstond het mensengeslacht waar wij van afstammen.*


Ik ga bomen scheppen**. Van zaagrestanten, deuren uit containers en afgekeurde balken, schep ik een nieuwe boom. Deze boom ga ik omhakken om mijzelf te voorzien in materiaal voor Buro in hout.


Ja, het is gelukt. In samenwerking met slagwerker Richard Moelker heb ik op 2 oktober ritueel een boom geplant op de stoep voor mijn atelier. Zondag 3 oktober heb ik deze geveld met de bijl. De ritès zijn gefilmd.De stam van de geschapen boom heb ik verwerkt in Link. Link was te zien is bij RAAM 55, een nieuwe stoepgalerie aan het Westeinde 55 te Den Haag.***


Ben je nieuwsgierig en wil je meer zien en horen van Johans verhalen? Welkom in mijn atelier aan de Breedstraat 128. Je kunt je ook inschrijven om op de hoogte te blijven van de nieuwe project van Buro in hout of een bericht sturen per email.* Bron: naar het verhaal uit de Noorse Mythen van Kevin-Crossley. Een kinderboek en erg interessant voor volwassenen. De Edda (verzameling Noorse liederen) verhaald in het eerste lied over de schepping van het mensengeslacht. Odin is daar niet met zijn broers maar met twee andere goden, Hoenir en Lodur.

** Bron: na lang staren naar de 'Schepping van Adam' op het plafond van de Sixtijnse

Kapel en turen in de toekomst, kwam dit beeld tot stand.

*** RAAM 55 is een stoepgalerie aan het Westeinde 55. Dit initiatief is een samenwerking tussen woningcorporatie Staedion en Buro in hout. Staedion voelt zich onderdeel van de wijk Kortenbos en wil naast meer groen in het straatbeeld, de verbeelding en ambachten een podium bieden.

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lijn

kleed

Comentários


bottom of page